Trafik kazasından hemen sonra hayati kontrollerin yapılması ve olay yerinde can güvenliğinin sağlanması gerekir. Trafik Kaza yaptınız, sonra yapılacak işler nedir?
- Olay yerinde yapacağınız işler
- Aracın Olay Yerinden Çekilmesi
- Aracın Tamir Süreci
- Sigorta İşlemleri
- Sıkca Sorulan Sorular
1- Olay yerinde yapacağınız işler
- her 2 tarafında yaralılarına öncelik verin, tespit edin araçlardan çıkarın. Sonra 112 telefon numarasını arayarak ambulans çağırın.
- Kaza durumunu ve hasarları gösterecek şekilde farklı açılardan araçların fotoğrafları çekin. Sonra araçları uygun bir yere çekin.
- Kazaya karışan karşı tarafların, “ruhsat”, “ehliyet”, “trafik sigortası” fotoğraflarını çekin.
- Maddi hasar varsa, karşı taraf ile anlaşarak kaza hasar tespit tutanağı doldurun. Veya Mobil Kaza Tespit uygulaması kullanarak elektronik tutanak oluşturun. Mobil kaza tespit uygulaması nasıl kullanılır, öğrenmek için tıklayın.
- Karşı taraf ile uyuşmazlık durumunda veya trafik polisi gelmesi gerektiren durumlarda, trafik polisi çağırın.
- kavgaya karışmayın. Karşı taraf kavga etmek isterse arabanızda oturup kapıları ve camları kapatın ve polis çağırın.
2- Aracın Olay Yerinden Çekilmesi
- Aracınız hareket edebilir durumda değilse çekici çağırın. Kasko veya trafik sigortanızın çekici teminatı varsa, sigorta şirketini arayıp oradan çekici isteyin.
- Gelen çekicinin sizin aradığınız sigorta şirketinden geldiğinden emin olun. Ek olarak fiyat uygulayıp uygulamayacağından emin olun. Bazen en yakın sanayiye bırakma vey kilometre sınırları olur, onun dişinda fiyat uygulayabilirler.
- çekici için ödediğiniz masrafların faturasını alın.
3- Aracın Tamir Süreci
Sigorta türleri içerisinde en yaygın ve zorunlu olan trafik sigortasıdır. Zorunlu trafik sigortası mali yükümlülüğünüzü garanti altına alır. Eğer kusur sizden se karşı tarafın hasarına teminat öder. Yoksa kusurlu karşı taraf ise, karşı tarafın sigorta şirketi sizin zararınızı öder. Bundan yararlanmak için ilk iş kaza tespit tutanağı doldurmaktır. Kaza tespit tutanağı doldurulduktan sonra tutanağı ilgili sigorta şirketine göndermelisiniz. Sigorta şirketinin teslim aldığı tutanak ise ilgili hasar departmanına iletilmektedir. Hasar biriminde işleme alındıktan sonra Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne (SBM), elektronik ortamlar aracılığıyla gönderilmektedir. trafik sigortası genel şartları:
- kimin ve yüzde kaç kusuru olduğunu Tramer kararı belirler. Tramer sonucunu beklemelisiniz.
- Kasko sigortanız varsa Tramer sonucu beklenmeden aracınızın tamirini kasko sigortanızdan başlatabilirsiniz. Sonra kasko sigortası Tramer sonucu kusur oranına göre masrafları karşı tarafın sigorta şirketinden alır.
- Aracınızı kasko sigortanız üzerinden tamir etmek istiyorsunuz ise, kasko servis teminat kapsamına dikkat edin. Kaskonuz sadece anlaşmalı/anlaşmasız özel servislerde geçerli olabilir.)
- tamir süreci uzun sürecekse, kasko sigortanızın ikame araç teminatı olabilir. Varsa o hakkınız kullanıabilirsiniz ve tamir sürecinde yaya kalmazsınız.
4- Sigorta İşlemleri
Tutanakların, SBM sistemine girilmesini takip eden 3 iş günü içinde her bir sigorta şirketi kendi kusur oranı değerlendirmesini yapar. Bu oranlar kazaya karışan herbir araç için %0, %50 ve %100 şeklindedir. Eğer şirketler arasında mutabakata varılır ise ise dosya sonuçlanır. Yani tüm şirketler tarafından aynı kusur oranları verilirse.
3 iş günü içerisinde şirketler arası mutabakat olmaz ise (en az bir şirket tarafından farklı kusur verilirse) dosyayı, Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu‘na iletirler. Komisyon, 3 iş günü içerisinde ilgili dosyayı sonuçlandırır.
Dosya sonuçlandıktan sonra sigortalılara, dosyanın sonuçlandığına dair cep telefonu ya da e-posta yolu ile bilgilendirme yaparlar. Tutanak üzerinde her iki bilgi de mevcut ise hem e-posta hem de SMS ile bilgilendirme yaparlar.
Sigortalılar kusur oranlarını, http://www.sbm.org.tr adresindeki “Hizmetler” Menüsü altında “Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz ” adımından öğrenebilirler. Şirketler arası mutabakat ile sonuçlanan kusur oranlarına itiraz edebilirsiniz. İtiraz etmek isteyen sigortalılar, yeni ek belgeler ile birlikte 5 gün içerisinde sigorta şirketine başvurabilecektir. 5 günlük süre içinde itiraz hakkının kullanılmayabilir veya itiraz hakkı kullanılmış olup talebinizin karşılanmadığıni değerlendirebilirle. Bu durumlarda, kusur oranına ilişkin itirazlarınızı, Tahkim Komisyonu ve özel hukuk yollarına başvurarak çözülmesi gerekmektedir.
Bununla birlikte, kaza yapan iki aracın da sigorta şirketi aynı ise vatandaş (sigortalı), http://www.sbm.org.tr adresindeki “Hizmetler” Menüsü altında “Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz ” adımından şirketin vermiş olduğu karara uygulama üzerinden 5 iş günü içerisinde itiraz edilebilmekte ve tutanağın Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilmesi sağlanabilmektedir.
5- Sıkca sorulan sorular
- kaza yaptım karşı taraf suçlu, kaza yaptım suçlu benim?
eğer her 2 taraf sigorta kullanmamak ve kusur konusunda razılaşmış ise beraber bir tamirciye gidip hasar konusunda anlaşabilirsiniz. Ama anlaşmadınız ise, kaza tespit tutanağı tutup, kimin kusurlu olduğunu bilmek için Tramer sonucunu beklemelisiniz. O sonuç üzere kusuru olan tarafın sigorta şirketi kusursuz tarafın hasarını öder. Kusurlu tarafın hasarı, kasko sigortası varsa kasko tarafından ödenir yoksa kendisi öder.
- kaza yaptım araç değer kaybı davası
Trafik kazası sebebiyle araç değer kaybı davası, kazada tam kusurlu olarak nitelendirilmeyen herkes tarafından açılabilir. Karşı aracın sahibi ya da sigorta şirketi tarafından karşılanmayan kayıplar için başvurulabilecek iki ayrı merci vardır. Bunlardan biri sigorta tahkim komisyonu, diğeri de Asliye Ticaret Mahkemesi’dir. - kaza yaptım sigortadan para alabilirmiyim
eğer karşı taraf kusurlu ise, kusurunun yüzdesi kadar, karşı tarafın sigorta şirketi öder, kalan kısmını veya eğer siz kusurlusunu tümünü siz ödemelisiniz, bu durumda kasko sigortanız varsa sizin kasko sigortanız öder. - kaza yaptım karşı taraf suçlu hasar kaydı
sadece maddi hasar varsa ve karşı taraf ile anlaşıyorsunuz, hasar tespit tutanağı tutun, tutanağı sigorta şirketine göndererek hasarınız teminatını alabilirsiniz. - kaza yaptım sigorta ne zaman öder
Hasar tespit tutanağınızı sigorta şirketine gönderdikten sonra ve tramer sonucu çıktıktan sonra teminat ödenir, bu süreç 3-5 gün sürebilir - kaza yaptım kaskom var
her durumda sbm hasar tutanağı tutulması gerekiyor, kaskonuz varsa direk kaskonuz ile Tamir yaptırabilirsiniz, Tramer sonucu çıktıktan sonra, siz kusurlu değilsiniz ise, kasko şirketiniz size ödediği teminatı, karşı tarafın sigorta şirketinden geri alır.
bu süreçler Türkiye sınırları içerisinde geçerlidir başka ülkelerde farklı süreçler uygulanabilir, örneğin ABD’de trafik sigortası konusunda bilgi almak için tıklayın