2024 Akıllı Televizyon(Smart TV) alırken dikkat edilmesi gerekenler


Televizyon sözü ilk başta eski televizyonları ve antenlerini hatırlatsa da günümüzde kimse akıllı, smart, android ve büyük ekran TV’lerden başka bişey aramıyor. Peki yeni bir akıllı televizyon alırken nelere dikkat etmeliyiz? Nasıl bir TV almalıyız? Beklentilerinize ve bütçenize uygun doğru TV’yi almak için bu TV satın alma rehberini kullanabilirsiniz. İşinizi kolaylaştırmak için en iyi tv sıralaması yazıyı hazırladık. Orada kendinize uygun televizyon tavsiyesi 2023 sıralamsı bulabilirsiniz

Aceleniz varsa, bir televizyon satın almadan önce göz önünde bulundurmanız gereken en önemli noktalar şunlardır. Bu noktaların her birini aşağıdaki TV satın alma rehberimizde daha ayrıntılı olarak açıklıyoruz:

2023 Smart tv satın alma kılavuzu özeti

  • 4K çözünürlüğün altında bir TV almayın. Full HD veya 1080p setlerden uzak durun.
  • 8K TV’leri atlayabilirsiniz (şimdilik). 8K TV’ler çok pahalıdır ve 8K filmler ve şovlar henüz mevcut değildir.
  • En uygun ama sağlam 55 inçlik bir 4K TV için yaklaşık 4000 tl ödemeyi göze alın. Ve 65 inçlik bir model için en az 8000 tl. Daha iyi görüntü, hoparlör ve özelliklere sahip modeller daha pahalıya mal olacak.
  • 60 Hz veya 120 Hz yenileme hızına bakın. Yenileme hızları söz konusu olduğunda, 60 Hz iyidir, ancak 120 Hz daha iyidir. Daha yüksek bir yenileme hızı, filmler, şovlar, canlı spor ve oyunlarda daha yumuşak hareket sağlar.
  • HDR uyumlu bir tv arayın: Bu, daha gerçekçi renkler ve daha iyi kontrast sunar.
  • OLED TV’ler çoğu LCD setinden çok daha iyidir. Ancak Samsung En iyi tv markası dır. Ama Vizio ve TCL’nin QLED TV’leri uygun fiyatlı bir orta yoldur.
  • En az dört HDMI bağlantı noktası arayın. Ve mümkünse daha yeni olan HDMI 2.1 formatı tercih edin.
  • Bir soundbar satın almayı planlayın. Günümüzde TV hoparlörleri daha kötü çünkü ekranlar daha ince.

Televizyon her Türk ailesinin bir üyesidir ve yeni televizyonunuz, ailenizin yıllarca en iyi arkadaşı olacak. Aynı şekilde Akıllı televizyon, Akıllı ev cihazlarınızın kalpgahı olacaktır. Dikkat edin ki bu bir Tost makinesi satın almak gibi değil. Kısacası bunu doğru yapmak için 2023 Televizyon alırken dikkat edilmesi gerekenler Kılavuzumuzu hazırladık. Ne de olsa izleyerek binlerce saat harcamadan önce, birkaçını seçerek harcamak isteyeceksiniz. 4K TV nedir? OLED buna değer mi? QLED ve LED’e ne olacak? Ve en önemlisi: Hangi TV’yi satın almalısınız? Amacımız gizemi çözmek ve basitleştirmek. Bilmeniz gerekmiyorsa, bunu söylemeyeceğiz. Küçük bir ayrıntıysa, ancak yine de bilmekte fayda varsa, bunu belirteceğiz. Sonunda, hangi TV’nin sizin için en iyisi olduğunu bilemeyeceğiz. Ama yapacaksın ve bütün fikir bu.


Hangi Ekran boyutu? 42, 50, 55, 65, 75, 85 ve daha fazla inç


İster basit ister yüksek performanslı bir Televizyon arıyor olun. Kararınızdaki en büyük faktör muhtemelen ekran boyutu olacaktır. Ailenizde genellikle kaç kişinin aynı anda izlediğini ve yeni setinizi nereye koyacağınızı düşünün. Ardından, o alana ve bütçenize rahatça sığacak en büyük ekran boyutunu seçin. Fiyat, performans ve tipik oturma odaları için, bugün tatlı nokta 55 ile 65 inç ekranlardır.

Salonunuzun boyutlarına dikkat etmelisiniz, Çünkü en büyük TV, en iyisi değil. Eğer oturacağınız koltuk ile Televizyon arasında 2 metreden az mesafe varsa, 43″(108cm)’den küçük televizyon alın. 2-3 metre ise 60″(153cm) ile 43″(108cm) arası alın. Ama salonunuz daha büyük ise ve oturduğunuz yer ile televizyon arasının mesafesi 4 metreden fazla ise 65″(164cm) ve üzer televizyon alın.

Televizyon pazarı sürekli olarak daha büyük ekranlara doğru kayıyor. O yüzden 49 inçten küçük yüksek kaliteli tv bulmanız daha zordur.

Hangi tv Boyutu ne işe yarar

  • 43 inç ve daha küçük TV’ler – 2023 yılında bu boyutta 4K TV’ler çok az bulacaksınız. Çünkü o ekranlar artan ayrıntıları gösteremeyecek kadar küçüktür. Bu boyutlar geçmiş yılların en trend ürünleri olsa da bugünün trendine göra çok küçük sayılıyorlar. Dikkat etmeliyiz ki küçük TV’ler de akıllı olmalıdır. Bu yüzden internete erişmenize, IPTV ve akışlı uygulamaları kullanmaya izin verenleri arayın. Ancak bu boyutlarda, en iyi görüntü teknolojisine ve en son özelliklere sahip çok sayıda yüksek kaliteli Televizyon yoktur.
  • 50 ila 65 ekran TV’ler, bunlar 2020 ve 2022 yıllarında üreticilerin zamanlarını ve kaynaklarını odakladıkları yerlerdir. 2023’de bu trend devam edecek. Bu yıl birkaç eski model dışında, 50 ila 65 ekran TV’lerin tümü 4K olacak ve HDR‘yi destekleyecek. Bu boyutlardaki TV’ler her üreticinin ürün yelpazesinin büyük bir kısmını oluşturacak. Ama daha az gelişmiş teknolojiye sahip bütçe seçeneklerinin yanı sıra, zengin üst düzey modeller de bulacaksınız.
  • 70″ ekran ve daha büyük Televizyon’lar – Boyut spektrumunun en üst ucundaki TV’ler, 50 ila 65 inçlik modellerle aynı eğilimleri izler. Böylece her üreticinin ürün yelpazesinin ucuz ve pahalı uçlarında büyük TV’ler bulabilirsiniz. Hepsi 4K olacak ve akıllı veya android işlevselliğe sahip olacak. 8k televizyonlar genellikle boyutlara sahipler ve 2023 yılında onları daha fazla göreceğiz

Alt Not: Ekrandan oturacağınız mesafeye uygun bir ekran boyutu ve çözünürlüğü seçin. Küçük bir apartman dairesinde veya yurtta değilseniz 55 inçten başlayabiliriz. Bugünlerde Televizyon çerçevelerinin (ekranın etrafındaki çerçeve) küçüldüğü için, daha büyük setlerin düşündüğünüz kadar büyük değiller. Özellikle birkaç yıldır yeni bir TV almadıysanız, buna dikkat edilmesi gerekiyor. Kısacası mevcut televizyonunuz 42″ ve ona uygun bir üniteniz var ise, muhtemel yeni alacağınız 55″ hatta 65″ televizyon da üniteye uyacaktır.


Görüntü Kalitesi: Full HD, UHD, 4k, 8k, ATSC 3.0 ve NextGen TV


Mağaza raflarındaki TV’ler oldukça benzer görünerler. Ancak tv alırken farklı çözünürlükler, ekran türleri ve yazılımları dikkate almalıyız. Onları birbirinden ayıran fiyat etiketinden daha fazlası olduğu anlamına gelir. Peki televizyon alırken ahngisi daha önemlidir ve dikkat edilmesi gerekiyor?

Çözünürlük, yatay satırlar ve dikey sütunlar olarak tanımlanan, bir ekrandaki resmi oluşturan piksel sayısını açıklar. Daha fazla piksel, daha keskin resim ve daha ince ayrıntılara dönüşür. Bu nedenle daha yüksek çözünürlük (neredeyse her zaman) daha iyidir.

Full HD olarak da adlandırılan 1920 x 1080 çözünürlük, uzun yıllardır standarttı ve hala dünya genelinde TV’lerde en yaygın çözünürlüktür. Bununla birlikte, TV üreticileri hızla Ultra HD setlere (4K olarak da adlandırdığımız) geçiş yapıyorlar. Bu 4K modeller, mevcut HDTV ekranlarının dört katı piksel sayısına sahiptir. 2.160 yatay çizgiden veya 3840 x 2160 pikselden bahsediyoruz.

4K TV’lerin en büyük yararı, ekrandaki küçük nesnelerin daha keskin, metinler dahil daha fazla ayrıntıya sahip olmasıdır. Genel olarak, görüntüler bir HDTV’den daha zengin ve daha gerçekçi görünür. Daha keskin görüntü, ekranı daha kısa bir mesafeden rahatça görüntülemenize izin vererek, daha büyük TV’lerin normal boyutlu bir evde daha rahat izlenmesini sağlama avantajına da sahiptir.

Ultra HD video, harika görünüyor ve bulunması daha kolay hale geliyor. Netflix, Amazon Video ve hatta YouTube gibi çeşitli akış hizmetleri, 4K içerik sunmaya başladılar. 4K filmleri ve şovları kolayca bulmanız için akıllı TV’le ve akış çubukları en iyi seçeneğiniz duruma getirdi. Ultra HD Blu-ray diskler daha yaygın hale gelirken, yine de standart 1080p’den daha az yaygındır. Canlı TV henüz 4K’yı tam olarak benimsemedi, ancak DirectTV, Dish Network ve Comcast Xfinity, 4K filmler sunmaya başladı. Ultra HD setleri, mevcut HD içeriğin kalitesini yükseltse de, sonuçlar karıştırılabilir ve orijinal 4K programlama kadar keskin görünmeyebilir.

ATSC 3.0 ve NextGen TV

4K TV’yi havadan almaya başlayabilirsiniz. Yeni ATSC 3.0 yayın standardı (aynı zamanda NextGen TV olarak da adlandırılır) 2020’de Amerika Birleşik Devletleri’nin çeşitli şehirlerine yayılmaya başladı. Bu standart daha iyi sinyal, daha iyi görüntü ve İnternet bağlantısıyla daha akıllı özellikler için potansiyel getiriyor. Bu yeni standart 2023’de genişleyecek, ancak ATSC 3.0 ayarlayıcılı TV’ler hala çok az ve çok uzak.

Son olarak piyasada biraz uygun fiyatlı 8K TV’ler var ve 2023’de daha fazla geleceğinden emin olun. Bu ekranlar 4K setlerde gördüğünüz çözünürlüğün dört katına çıkararak görüntü kalitesinde dev bir sıçrama sağlıyor. Ancak bu yüksek çözünürlükten tam anlamıyla yararlanacak içerikler bulmanız son derece sınırlıdır. Şu anda 4K’ya bağlı kalmanızı tavsiye etsek de, ilk 8K’ya hazır oyun konsolları geldi, 8K içeriğin ilk gerçek kaynağını getirin. Ancak bu, muhtemelen bir 8K TV’nin masrafını haklı çıkarmak için yeterli değildir.

Görüntü kalitesi özeti

Çözünürlük olarak, HD, Full HD, 4K ve 8K gibi çözünürlükler ile karşılaşıyoruz. Ne kader çözünürlük yüksek olursa ekranda o kadar daha fazla nokta(pixel) olduğu anlama geliyor. Sonuçta daha kaliteli bir görüntü sağlanır. Fakat bu her tv ve ekran için geçerli değil. 32″‘den küçük televizyonlarda, HD ve 4k veya 8k arasında göz ile görünür bir fark yoktur, ve görüntü kaliteleri çok farketmez. Yani 32″den küçük Televizyon alacaksınız ise HD çözünürlüğü desteklerse yeterlidir. Ama dahada buyuk televizyonlarda daha yüksek çözünürlüğe ihtiyaç duyacaksınız.

Birde izleyeceğiniz programlar önemlidir, günümüzde bir çok film ve TV kanalı HD yayın yapıyor. Ama az sayıda 4k yayın yapan var, 8k hiç yok. Yaani sizin alacağınız TV, 8k desteklese de, baktığınız program HD ise, televizyonunuzun 8k olması size hiç avantaj sağlamıyor. Sadece cebinizden daha fazla para çıkarıyor. 4K olarak da adlandırılan Ultra HD çözünürlük, giderek standart hale geliyor ve yatırımınızı geleceğe hazır hale getirmek istiyorsanız bu daha iyi bir seçim. Zaten daha yüksek çözünürlüklü 8K TV’ler satın alabilirsiniz, ancak beklemenizi öneririz.


TV Kullanım Amacı


  • Eğer normal ev kullanımı için alıyorsunuz, Uydu alıcısı olması önemlidir yoksa hem başka masraf yapıb uydu alıcısı almak zorunda kalacaksınız hemde uydu alıcı cihazını nerey koyayım diye kafanız karışacak. Aynı zamanda smart özelliklerine dikkat edilmelidir. Yaygın uygulamalar(IPTV, youtube, Netflix, BluTV, Exxen ve …) için kumandada özel buton olması işi çok rahatlatıyor.
  • İş yerinde kullanılacaksa bağlantı türleri çok önemlidir.
  • Bilgisayar ekranı olacaksa, bağlantı türleri ve ekran çözünürlüğü önemlidir.

TV türleri ve jargon açıklaması: LCD, LED LCD, OLED, QLED, QNED, HDR


Görüntü kalitesi ekran teknplojisi ve çözürnülüğü ile bağlıdır,.Günümüzde genel olarak LED ekranlar üretiliyor, daha eski TV’lerde Tüp, LCD ve Plazma teknolojileri de kullanılmıştır. Bazı üreticiler LED teknolojisine ek özel gelişmeler sağlamışlar ve özel adlar ile(QLED ve OLED gibi) piyasaya sürüyorlar. Ama temel’de LED ile çok farkları yoktur.

flat lcd led oled qled qned 2023 televizyon alırken nelere dikkat etmeliyiz

Düz Ekran TV

En çok üretilen ve satılan TV çeşidi, farklı boyutlarda, farklı teknolojile(LCD, LED, OLED, QLED gibi) ile en yaygın TV çeşididir

akıllı televizyon 4k 8k hdr qned uhd ATSC 3.0

Curved TV

Ekranı kavisli olduğu için büyük boyutlu TV’lerde izleyiciye kolaylık sağlıyor ve görüntünün daha çok içinde hissetiriyor, LG’nin bazı modellerinde kumanda ile düzleştirip veya kavisli yapa biliyorsunuz, ama yine de çok tercih edilmiyor

televizyon tüplü fiyat yorum tavsiye alırken dikkat edilmesi gerekenler

Tüplü TV

Nostaljik ve geçmişlerin hatırası, bu günlerde üretilmiyor

3 Boyutlu 3d Televizyon youtube, Netflix, BluTV, IPTV, Exxen vewd tizen

3 boyutlu 3d TV

yayınlanan film 3d ise ve özel gözlük takıysanız, 3d film izleyebilirsiniz, 3d yayın yapan kanal olmadığı için ve gözlüklü film izlemeğin yan etkilerinden dolayı bu günlerde tercih edilmiyor ve tarih olacak gibi görünüyor

Bu kısmın devamında yaygın olan televizyon türü yani düz ekran en iyi televizyonlar türünde kullanılan LCD, LED, OLED, QLED ve QNED teknolojilerini açıklayacağız. Sonunda tv alırken dikkat edilmesi gerekenleri açıklıyoruz.

Aslında yalnızca iki tür TV vardır: LCD ve OLED. Çok fazla paranız olmadıkça, muhtemelen bir LCD TV satın alacaksınız.

LED ve LCD televizyonlar

Bugün televizyonların aslan payı LED LCD. Bu HD ve Ultra HD setler, LCD ekranı aydınlatmak için ışık yayan diyotlar (LED’ler) kullanır ve son derece ince olabilir. Bu TV’lerin çoğu, bir sahnedeki aydınlık ve karanlık alanların bir karışımını daha iyi temsil etmek için ekranın belirli kısımlarını dinamik olarak aydınlatıp, diğer kısımlarını karartırlar. Bu, aktif karartma veya yerel karartma olarak bilinen bir özelliktir. LED LCD setlerinde, 32 inçlik bir ekran için 200 $ ‘a kadar düşük bir fiyata satılırken, 90 inçlik bir modelin fiyat $8.000 olur.

Çoğu LCD seti, ekranın kenarındaki LED’leri kullanır. Bu modellerden daha iyi olanı aktif karartmayı destekler. Ancak bunu sadece kenarlardaki ışıkları manipüle ederek yapmak için biraz dijital sihir gerekir.

Tam sıralı LED setlerinde, tek tek aydınlatılabilen veya karartılabilen bir “bölge” ızgarası içinde, doğrudan ekranın arkasında ışık yayan diyotlar var. Böyle bir düzenleme, arka ışığı daha hassas hale getirir ve kontrastla ilgili daha ayrıntılı bir resim sağlar. Tam dizi arkadan aydınlatma, bir zamanlar üst düzey modeller için ayrılmıştı. Ancak daha düşük fiyatlarla görünen daha fazla Ultra HD setle, bu özellik mütevazı fiyatlı setlerde daha yaygın hale geliyor.

Kuantum noktaları olarak adlandırılan başka bir LCD teknolojisi var. Daha geniş bir renk yelpazesi ve daha fazla parlaklık üretmek için HDR gereklilikleri ile daha yaygın hale geliyor. Kuantum noktaları kullanan bir LCD, temelde, LED arka ışığı onlara çarptığında yanan, farklı boyuttaki nanokristal noktalardan oluşan başka bir katmana veya ek “raya” sahiptir. Sonuç, daha geniş bir renk spektrumu ve artırılmış parlaklıktır.

LED ve LCD TV artılar ve eksiler

Artıları: Geniş fiyat, boyut ve özellik yelpazesi; Bazı uygun fiyatlı Ultra HD 4K modeller; Güneşli bir odada bile görülebilen parlak ekranlar; Tam dizi arkadan aydınlatma ve kuantum nokta teknolojisi ile görüntü kalitesi istikrarlı bir şekilde artar.

Eksileri: Sporda olduğu gibi hızlı hareket gösterirken kusurlar sergilerler. Bazı gölge ayrıntılarını kaybeder çünkü pikseller tamamen siyah olamaz (tam dizi arkadan aydınlatmayla bile). Yandan bakıldığında (eksen dışı) görüntüler soluyor.

OLED ve QNED TV’ler

lcd led oled qled qned uhd 4k 8k hdr smart tv

OLED TV’ler, birkaç düzine aydınlatma bölgesi olan tam dizi LED-LCD’lerden daha iyidir. Arka ışık yerine OLED’ler, mutlak siyah ve çarpıcı kontrast seviyeleri elde etmek için piksel düzeyinde kontrol edilen bir organik LED katmanı kullanır. (Siyah bir gökyüzüne karşı havai fişek görüntüleri, OLED teknolojisinin en sevilen gösterimidir.)

LG, büyük ekran boyutlarında OLED teknolojisini aktif olarak takip eden tek şirket değil. Sony, birkaç yıldır OLED modelleri sunuyor ve yerli markalarımız, Vestel, Arçelik ve Beko markaların yanı sıra Vizio ve Philips’de yeni OLED tv’ler üretiyorlar.

Bazı markaların kafa karıştırıcı etiketler sunduğunu unutmayın. En büyük suçlu, Samsung’un premium setlerinde belirgin bir şekilde yer alan “Samsung Neo QLED” adıdır ve diğer üreticiler QLED kervamına atlıyorlar. Bunlar, LED arkadan aydınlatmalı kuantum noktalı LCD TV’lerdir ve OLED ile karıştırılmamalıdır. Kuantum nokta ekranları hala OLED’in gerçek siyah seviyelerine uyamasa da, üreticiler teknolojiyi geliştirmek için çalışırken boşluk daralmaktadır. Temel LCD ve pahalı OLED ekranlar arasında uygun fiyatlı bir orta yol için kuantum nokta iyileştirme, gitmenin akıllıca bir yoludur.

Sınıfının en iyi ekran teknolojisi, 55 inçten 75 inç veya daha büyük boyutlara kadar çeşitlilik gösteriyor. Ancak OLED, 55 inçlik modellerin 10000 tl’den daha ucuza satılması ve 65 inçlik modellerin 15000 – 20000 tl aralığında satılmasıyla çok daha uygun fiyatlı hale geldi. (Sony, premium fiyatlandırmasıyla ünlüdür ve yeni Sony Bravia A8H OLED TV’yi 55 ve 65 inç boyutlarda sırasıyla 15000 – 25000 tl arasında satıyor.)

Yeni şirketler rekabet ettikçe ve daha küçük OLED paneller piyasaya çıktıkça bu yıl 10000 tl’nin altındaki OLED ekranları görebiliriz.

OLED ve QNED TV artılar ve eksiler

Artıları: En iyi TV resmi, bar yok; Renkler gerçekten çarpıcı, daha derin siyahlar ve LCD TV’lerden daha iyi kontrast ve gölge ayrıntısı; Yandan bakıldığında görüntü kalitesini korur.

Eksileri: Premium fiyatlar; bazı LCD setlerinden daha düşük tepe parlaklığı var. Ekranların zaman içinde nasıl bir performans göstereceğine dair belirsizlik var. “Hayalet” görüntülerin (yanma olarak da bilinir) statik bir resmi çok uzun süre görüntüleyip tutmayacağı da olabilir.

LG, NanoCell teknolojisini kuantum noktalarla birleştiren yeni bir üst düzey “QNED” LCD TV serisinde mini LED’leri kullanacağını duyurdu ve sonuçta şirket, daha iyi renk ve daha yüksek kontrastla sonuçlandığını iddia ediyor. ve artan parlaklık. Samsung, 2023’de mini-LED kulübüne bir dizi premium Neo QLED” 4K ve 8K setiyle katılacağını söyledi. Önümüzdeki hafta CES’te, birkaç şirketin 2023’de mini-LED’li TV’ler sunma planlarını duyurmasını bekliyoruz. Omdia’dan Gagnon, “LCD TV’ler için mini-LED arka aydınlatma, genel görüntü kalitesi için, özellikle HDR için kesin bir gelişme” diyor. “Ama kesinlikle daha pahalıdırlar ve genellikle kuantum noktaları gibi diğer birinci sınıf teknolojilerle eşleştirilirler,”


8K çözünürlük: 2023’de Beklet


TV üreticileri 8K ekranlarda büyük bahis oynuyor. Hiç şüphe yok ki bu TV’lerde bir sonraki büyük şey 8k TV’ler olacak. Ancak tüm bu göz alıcı ayrıntıda hâlâ önemli bir unsur eksik: İçerik. Satın alınabilecek 8K film yok ve 4K olarak yayın akışı, zaten birçok insanın internet bağlantısının kaldırabileceğinden daha fazladır.

Piyasadaki 8K modelleri 4K rekabetinden daha pahalı, ancak daha iyi hale geliyor. İlk modeller muazzam ekranlara ve eşit derecede büyük fiyatlara sahipdi. Örneğin LG Z9 8K OLED 88 inç ekrana sahip ve 29.999 dolara satılıyor. Şu anda 4.499 dolar olan 65 inç Samsung Q900TS gibi daha küçük, daha uygun fiyatlı 8K setler ortaya çıktı. Ama en iyi 4K akıllı TV’lerden çok daha fazlası değil.

8K çözünürlük LG Z9 8K OLED 7680 x 4320 Samsung Q900TS

Özetle: televizyonunuz 42″ ve altı ise Ultra HD(4k tv)’nin Full HD TV’den hiç farki yoktur. 55 – 65 ekran TV’lerde, 4k film izlediğinizde 4k TV görüntüsünün Full HD tv’den daha iyi görüntü gösterdiğini hiss edeceksiniz. Ama aynı boyutta 8k olması çok avantaj sağlamaz. Televizyonun ekranı 75″ ve daha büyük ise o zama 8k görüntü kendini hissetirecek. Kısacası 75″ ve üst televizyon almıyorsunuz ise 2 kat daha fazla harcayıp 8k tv almayı hiç önermiyoruz. Pahalı 8K TV’leri erken benimseyenlere bırakabilirsiniz. İçerik mevcut olana kadar, üst düzey 4K video için çok para ödersiniz.


Smart TV işletim sistemi ne kadar akıllıdır?


Smart TV ile, Video streaming için Netflix gibi İnternet tabanlı hizmetleri bağlayp, özel ilgi alanlarınıza yönelik programları izleyebilirsiniz. İsteğe bağlı filmleri indirip, oyun oynayabilirsiniz. Hatta Facebook’ta yayın yapıb sosyalleşebilirsiniz. En son modeller, akış hizmetleri ve kablo ve uydu üzerinden canlı programlama genelinde içerik sağlar.

Akıllı TV’lerde bulunan streaming uygulamaları, 4K ve HDR içeriği bulup, keyfini çıkarmanın en iyi yoludur. Amazon, Hulu, Netflix ve YouTube hizmetleri tarafından sunulan filmler ve şovlarla, hem 4K çözünürlüğü hem de HDR özellikli içeriği bulmak hızlı ve kolaydır. İstenen formatlarda Blu-ray bulmaktan daha kolaydır. Tek sorun, internet bağlantınızın yeterli bant genişliği sağlayıp sağlamadığıdır.

Ancak tüm akıllı TV’ler eşit yaratılmamıştır. Bütçe dostu birçok marka, kullandıkları gerçek platforma isim vermeden akıllı TV işlevselliği sunuyor. Bu durumlarda, birçok konuda sınırlamalarla karşılaşmayı bekleyin. Marka dışı akıllı platformlar, sıklıkla son derece sınırlı uygulama seçimi, düşük performansı ve açık güvenlik açıkları var.

Geçmişte, daha ucuz “aptal” bir TV satın alıp, 300 lira’lık Roku Streaming Stick gibi bir akış cihazıyla onu akıllı hale getirebilirdiniz. Ancak günümüzde, akıllı olmayan bir TV elde etmek zor. Akıllı TV işletim sistemleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sonuç olarak: Akıllı özellik artık TV’lerde standart bir özelliktir. Bu nedenle satın alma kararınızda giderek daha az bir faktördür.


Oyun oynamayı unutmayın: Özellikler önemlidir


Filmler ve şovlar çoğu TV müşterisi için en çok faturalandırılan özelliklerdir. Ama son yıllarda TV üreticileri için oyun daha büyük bir odak haline geldi. İyi bir oyun TV için sadece harika bir görüntü ve sese sahip olmak yeterli değil. Ayrıca, bağlantı seçeneklerini, oyun özellikleri ve TV’nin genel yanıt verme hızı da önemlidir.

Halihazırda daha fazla HDMI bağlantı noktası, TV’lerde önemli bir özelliktir. Ekstra bir HDMI bağlantı noktası olmadan, konsolunuzu bağlayıp bir Call of Duty turu başlatmak istediğiniz her seferinde Blu-ray oynatıcınızı değiştirmek anlamına gelecek.

HDMI 2.1 hala nispeten yeni olsa da, yeni nesil konsolların herhangi biri için sahip olması gereken bir özelliktir. Ve 2.1 spesifikasyonu tarafından sunulan bazı özellikler, konsol açılır açılmaz oyun moduna geçen Otomatik Düşük Gecikme Modu (ALLM) ve ekrana uyan Değişken Yenileme Hızı (VRR) gibi çok daha yaygın hale geldi. TV’den gelen kare kare çıkışa, sarsıntısız oyun için ikisini senkronize eder.


Kontrast oranı: Güvenilir olmayan sayılar


Kontrast oranı, bir setin görüntüleyebileceği parlaklık seviyeleri aralığını tanımlar. Daha iyi kontrast oranları, daha ince gölgeler ve tonlar ve dolayısıyla daha iyi ayrıntılar gösterir. Bununla birlikte, üreticilerin bu oranları ölçme yöntemleri büyük ölçüde değişir.

Test ettiğimiz tüm TV’lerde kontrast oranlarını incelemek için aynı yöntemi kullanıyoruz. Böylece kabaca birbirleriyle karşılaştırıldıklarımızı söyleyebiliriz. Yine de, karanlık sahneleri olan bir filmi bularak ve örneğin bir Harry Potter filminin gölgelerindeki ayrıntıları ne kadar iyi ortaya çıkardığını görerek bir TV’nin gölge ayrıntılarını nasıl gösterdiğini kendiniz görmek en iyisidir. Son bir yargıya varmadan önce TV’nin parlaklığı, keskinliği ve diğer görüntü ayarlarıyla denemeler yapın. (İpucu: TV’de “film” veya “sinema” modunu seçin.)

En iyi TV’ler koyu, koyu siyah seviyelerine sahip olanlardır. Ama daha ucuz ekranlar, siyah görünmeleri gerektiğinde bile koyu gri ile parlar. Bu grilere “yükseltilmiş siyah seviyeleri” denir ve daha az premium LCD TV’lerde yaygın bir sorundur.

Not: Markalar arasında karşılaştırılabilir olmadıkları için üreticilerin kontrast oranı özelliklerini göz ardı edebilirsiniz. Bunun yerine, koyu siyah seviyeleri ve yüksek kontrastlı nesnelerin etrafında minimum hale bulunmayı arayın.


Ses: Bir ses sistemi alın


En iyi, en pahalı HDTV’lerin bile bir Aşil topuğu vardır: zayıf ses. Bu, düz panellerin zarif tasarımının bir sonucudur. Çünkü tam, zengin ses üreten büyük hoparlörler için yeterli yer yoktur. Öyleyse, üç seçeneğiniz var: Kulaklık kullanın (antisosyal görünmenize neden olabilir). Bir surround ses sistemi satın alın (bu, kurulum için güçlük olabilir ve dağınıklık yaratabilir). Veya bir ses çubuğu alın.

2023 yılında ses çubukları popülerdir. Çünkü 300 $ veya daha düşük bir fiyata sinematik deneyimi önemli ölçüde geliştirebilirler. En iyi ses çubukları, görüntünün altını engellemeden bir TV sehpasının altına sığacak kadar incedir. Çoğu, duvara asılan bir TV’nin altına da monte edilebilir. Birkaç şirket ayrıca bir setin altına kayabilen ses kutuları veya sehpalar sunar.

Bazı TV’ler ve ses çubukları, daha dolu bir dinleme deneyimine sahiptir. Bunun için ek ses içeren Dolby’nin daha yeni bir ses standardı olan Dolby Atmos’u da destekler. Tavan içi hoparlörleri kullanarak Atmos efektini elde edebilirsiniz. Ancak birçok ses çubuğunda, 5.1 veya 7.1 ile sahip olacağınız çoklu hoparlör var. Onların yerleşimini gerektirmeyen daha gerçekçi bir ses oluşturmak için yerleşik Atmos ses işleme ve yukarı doğru ateşleme hoparlörleri bulunur.

Ek kablo karmaşası konusunda strese girmeyin. Neredeyse tüm mevcut TV’ler, Ses Dönüş Kanalı (ARC) özelliğine sahiptir. En az bir HDMI bağlantı noktasına sahiptir. Bu standart HDMI özelliği, HDMI’yı hem giriş hem de ses çıkışı olarak kullanmanıza izin verer. Harici medya cihazlarınızdan TV’ye ses göndermenize yardımcı olur. Aynı zamanda soundbar’ınıza da ses göndermenize olanak tanır. Bu ARC bağlantısı, özel bir alıcıya gerek kalmadan tüm cihazlarınız için harika ses elde edeceğiniz anlamına gelir.

Özet: Filmler ve maçların keyfini çıkarmak için, bir ses televizyonunuza bir ses sistemi alın.

Son olarak fiyatlar nasıl?

fiyatlar ne kadar yüksek ise Özellikler o kadar iyi olur

TV fiyatları son 3-5 yılda DAHA FAZLA düştü. Şu anda, istediğiniz televizyonu daha uygun fiyatlara alabilirsiniz. Bazen de daha fazla fiyata bir televizyon alırsınız ama bir bakarsınız çok uygun fiyata alacağınız televizyon ile aynı özelliğe sahip bir televizyon evinize getirmişsiniz. Yani özelliklere bakmadan, yorum ve tavsiyeleri dikkate almadan en yüksek fiyat olanı almayın. Ama daha fazla para, size daha derin siyahlar, daha iyi kontrast ve daha geniş ve zengin bir renk yelpazesi satın alır. Ve en önemlisi, daha fazla para size daha büyük bir ekran kazandırır. en iyi donanımlı akıllı tv tavsiyesi vestel android tv 55UA9800 4k uhd önerimizi gözden geçirin


Benzer Yazılar