insanların genellikle Akıllı TV alırken dikkat edilmesi gereken ama gözden kaçırdığı bir soru vardır: Hangi akıllı TV işletim sistemi en iyisidir?
Akıllı TV almadan önce bilmeniz gereken şeyler var. Ne büyüklükte istiyorsun? Kaç tane HDMI bağlantı noktasına ihtiyacınız var? Sizin için önemli olan ekstra özellikler var mı? Ancak insanların genellikle gözden kaçırdığı bir soru var: satın almalısınız akıllı televizyon işletim sistemi nedir? Bu makale bu soruyu cevaplamanıza yardımcı olacaktır.
Akıllı televizyon işletim sistemi nedir?
Artık 2016 değil yıl 2023. O zamanlar Televizyon almak isteyenlere, neden akıllı bir TV satın almak gerektiğini anlatıyorduk. Ancak aradan geçen yıllarda çok şey değişti. Artık 2023 yılında “akıllı” olmayan yeni bir TV bulmak neredeyse imkansız. Mahallenizdeki elektronik mağazanıza bir geziye çıktığınızda, streaming, casting, paylaşma ve diğer akıllı televizyonlar ile ilgili sözleriyle boğulacaksınız. 2023 en iyi tv markalarını görmek için tıklayabilirsiniz
Ancak, tüm akıllı TV’ler eşit değiller. Masaüstü işletim sistemleri ile karşılaştırırsak, nasıl ki Windows, Mac OS ve Linux gibi farklı işletim sitemleri var, akıllı televizyonlar için de farklı işletim sistemleri var. Çeşitli akıllı TV işletim sistemleri‘nin de kendi güçlü ve zayıf yönleri vardır. Bazılarının daha kapsamlı bir uygulama seçeneği vardır. Diğerlerinin daha iyi bir kullanıcı arayüzü vardır. Bazıları üçüncü taraf cihazlarla daha uyumludur vb. bü özellikler tv işletim sistemi karşılaştırmasında önemlidir.
Peki en iyi akıllı tv işletim sistemi hangisi? Bu yazıda, hangi Smart TV işletim sisteminin en iyi olduğunu görmek için Android TV, WebOS, TizenOS ve Vewd‘i birbirleriyle karşılaştırıyoruz.
LG’nin webOS‘u ve Samsung’un Tizen‘i genellikle en iyi akıllı platformlar olarak kabul edilir. Hızlıdırlar ve en son uygulamaları barındırıyorlar. Ancak diğer işletim sistemlerine bir göz atmak için hala birçok neden vardır.
Hisense gibi bazıları, bölgeye ve televizyonlarının fiyat noktasına bağlı olarak çeşitli akıllı platformlar kullanır. Bu, yeni bir Hisense TV’nin Android TV’yi (Sony Markası, Vestel Markası, Arçelik ve Beko Markası tarafından da kullanılır), Roku TV‘yi (Roku akış çubukları için geliştirilmiştir) kullanabileceği anlamına gelir. Aynı şekilde Vestel 2020 ve öceki smart tv’lerde genellikle Vewd kullanıyordu. Ama 2021 ve 2023 ürünlerinin çoğunu android TV platformuna taşıdı.
VEWD Akıllı Televizyon işletim sistemi
VEWD Nerdeyse dünyanın tüm ülkelerinde kullanılan bir Smart TV palatformudur. 1500’den fazla uygulama ve milyonlarca video barındıran olan VEWD, ilk Smart TV anlamını sunan Opera TV’nin devamcısı ve yeni ismidir. Opera TV 2009 tarihinden beri bir çok TV platformunun işletim sistemi olarak kullanılmıştır. 2017 tarihinden beri VEWD adı ile sunuluyor. Sony, Samsung, Vestel ve vestel fabrikasında üretilen Toshiba, Hitachi, Sharp, JVC, Alba ve Panasonic gibi markaların bir çoğu VEWD OS kullanıyordu veya kullanmaya devam ediyor.
VEWD platformunda Netflix, YouTube ve TiviBu(GO) gibi ünlü Video Akışı platformlarına ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde facebook gibi sosyal ağlara kolaylıklar erişebiliyorsunuz. Üstelik anda internet bağlantısı için opera tarayıcısı ve VEWD AppStpre sunuluyor. App Store’da bir çok uygulama var, özellikle IPTV bağlantıları için kullanılan SSIPTV uygulaması da sunuluyor. Uygulamalar, TV belleğine yüklenmiyor ve Cloud’da tutuluyor. O yüzden uygulamaları güncellemeye gerek yok ve güncellemeler otomatik yapılıyor. Tüm uygulamalar Cloud’da olduğu için uygulamalara bağlanıp onları açmak biraz yavaştır ama uygulam listenizi özelleştirebilirsiniz.
- +herkese tanıdık bir akıllı televizyon işletim sistemi ve kullanımı kolaydır
- +Youtube, Netflix, Facebook ve Tivibu(Go) gibi çok kullanılan platformlara özel tuşlar ile direk bağlana biliyorsun
- +çok uygulama ve Video seçeneği var barındırır
- +uygulamaları güncellemeye gerek yok ve tv hafızasınıda depolanmıyorlar
- +miracast özelliği destekliyor(telefondan TV’e video göndermek)
- +hbbtv standardını destekliyor(HBBTV nedir? TV’niz bu standart’ı destekliyorsa, TRT kanallarına girdikten sonra kırmızı tuşa basıp film ve dizilerin önceki bölümlerini izleyebilirsiniz)
- – yavaştır.
- -miracast sadece belli uygulamalarda(youtube gibi) ve 2 cihaz aynı ağda olursa kullanılabiliyor
- -klavye, oyun kolu veya fare sadece internet tarayıcıda kullanılabiliyor
- -sesli komut desteklemiyor
- – genelde eski Televizyonlarda bulunuyor ve yeni üretimlerde az kullanmaktadır, yani destek bitme gibi tehlike var
Android TV OS
Android TV(google tv), muhtemelen en yaygın akıllı TV işletim sistemidir. ve 2021’de üretilen TV’lerin çoğunluğu Android TV olacağını düşünüyoruz.. Android’in Android olmasına rağmen, farklı android tv markaları arasında farklı arayüzler var ve o yüzden tutarlı bir kullanıcı deneyimi elde edemezsiniz. android televizyon üreticilerinin nerdeyse hepsi(SONY, VESTEL, BEKO ve ARÇELİK dahil) kendilerine özel Android sürümleri kullanıyorlar ve birbirinden farklı işletim sistemi gibi görünüyorlar. Android TV işletim sisteminin bir kısmının çalışmayı durdurduğunu söyleyen hata mesajları, stok dışı uygulamalarda çok görünüyor. Android Televizyonların en olumlu yanı, Android TV çalıştıran herhangi bir televizyonda Chromecast yerleşik olmasıdır. Bu özellik sayesinde, Android telefonunuzdan veya tabletinizden içerik akışını veya yayınlamayı çocuk oyuncağı haline geliyor. Ayrıca, Chrome yüklü olduğu sürece bilgisayarınızdan doğrudan TV’nize yayın yapabilirsiniz. Başlamak için Menü> Yayınla seçeneğine gidin.
Ayrıca Google Asistan‘ı da kullanabilirsiniz. google Asistan sayesinde, ışıklar, hoparlörler, termostatlar, elektrik prizleri ve daha fazlası gibi tüm akıllı ev cihazlarınızı TV’niz aracılığıyla sesinizi kullanarak kontrol ede bilirsiniz.
- +daha çok uygulama var
- +google appstore’a bağlanabiliyorsunuz ve istediğiniz uygulamayı kurabiliyorsunuz
- +istediğiniz uygulamayı(appstore’da olmasa bile) TV’e yükleyebilirsiniz
- +google asistan ile sesli komut vere biliyorsunuz
- +chromcast ile cihazlar arası video paylaşımı yapabilirsiniz
- -kurulumu zordur
- -kullanımı zordur
- -virüslere açıktır
uygun fiyat vestel android tv ua9800 4k ultra hd ürüne de bakın
LG WebOS tv İşletim sistemi
LG, webOS ile akıllı televizyon işletim sistemi için kural kitabını yeniden yazdı. Ve minimal, basitleştirmiş kullanıcı arayüzleri trendine 2014 yılında başladı. Bu günlerde, OLED serisindeki en son yinelemesiyle, pakete gerçekten liderlik eden olağanüstü bir akıllı platform olmaya devam ediyor. TV’ler.
Yine de, 2021 için çok değişti, arayüzün altıncı yinelemesi, daha aralıklı bir tam ekran görünümü için geleneksel uygulama kaplamasının yerini aldı. Daha sezgisel olması için webOS 6.0, güncellenmiş bir ana ekrana sahiptir. Üstelik en çok kullandığınız uygulamalara daha hızlı erişim sağlamayı ve aynı zamanda görüntüleme geçmişinize dayalı içerik önerilerine izin vermeyi amaçlamaktadır.
LG’nin yakın gelecekte webOS platformunu üçüncü taraf televizyonlara da getireceğini biliyoruz, bu da akıllılarına muhtemelen çok daha ucuz setlerden erişebileceğiniz anlamına geliyor.
LG, LG’nin kendi ThinQ AI platformunu, Amazon Alexa ve Google Assistant’ı destekleyen CX OLED gibi setlerle ses tanıma konusunda da başı çekiyor. Tüm bunlar için destek de yerleşiktir, yani harici bir dinleme cihazına gerek yoktur.
Uygulama desteği de şaşırtıcı derecede iyi: Netflix, hem HDR hem de Dolby Vision ile 4K ve mevcut olduğunda Dolby Atmos ses akışı sağlar. Ayrıca UHD HDR’li Amazon ve 4K’da YouTube var, Disney Plus da doğal olarak karışımda. Diğer seçenekler arasında Now TV, Sky Store, Wuaki.TV ve tüm ana kanal yakalama hizmetleri bulunur. LG OLED G! serisi televizyon 2023 yılının en iyi tv’leri listesindedir
Samsung Tizen TV OS
TizenOS, The Linux Foundation tarafından geliştirilen Linux tabanlı bir akıllı tv işletim sistemidir.
TizenOS’i yalnızca Samsung cihazlarında bulabilirsiniz. TV’ler, kameralar, fırınlar ve klima üniteleri dahil olmak üzere şirketin tüm ürünlerinde genel olarak TizenOS işletim sistemi kullanılıyor
Elbette, TizenOS’un 2015’teki Samsung TV “casus kapısı” nı takiben kötü bir ünü var. Adil olmak gerekirse, bu sorunlar geçmişte kaldı. Samsung TV’ler artık sizi gözetlemiyor (en azından bizim bilgimize göre). Bununla birlikte, Tizen hala akıllı TV işletim sistemi olarak arzulanan çok şey bırakıyor. Tizen kullanan Samsung QN900 serisi Neo QLED TV Fiyat olarak pahalı olsada, en iyi tv 2023 sıralaması listesinde, ilk sırada geliyor.
Görsel olarak, işletim sistemi gayet iyi. Açıkça WebOS’tan pek çok tasarım ipucu almış; tüm uygulamalarınızın ve içeriğinizin bulunduğu ekranın altında yatay bir çubuk var.
Eleştiri iki şekilde gelir:
İlk olarak, bu listedeki diğer işletim sistemlerinden bazıları kadar akıllı değil. Örneğin, Roku neyi sevdiğinizi öğrenirken ve işletim sisteminize yüklediğiniz tüm uygulamalardan yeni içerik önerirken, TizenOS yalnızca bir süredir açmadığınız uygulamaları önerir. İlham verici değil.
İkincisi, çok basitleştirilmiş olmakla suçlanıyor. WebOS teknoloji meraklı kullanıcılar için mükemmel bir denge kurur. Üstelik sonsuz düğmeler ve alt menüler olarak gizli ve eğlenceli ayarları bulabilirsiniz.