Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) nüfusun tümüne, hakkaniyete uygun, eşit ve kaliteli sağlık hizmeti sunumak amacı ile kurulmuştur. Peki SGK sigortası nedir? neleri kapsar? kimler kullanabilir? Genel şartları nedir? 2023-2024 fiyatları ve primleri ne kadardır?
SGK eskiden varolan farklı sosyal sigorta kurumlarını aynı çatı altında toplayarak 2008 yılında kurulmuştur. Bu kurumlar Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağ-Kur Genel Müdürlüğü ve Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüdür.
Sosyal Güvenlik Kurumu, insan hayatını bugün ve gelecekteki risklere karşı koruyup güvence altına alır. Üstelik bunu insanların gelirlerine bakılmaksızın primli ya da pirimsiz suretiyle yapar. Bu doğrultuda toplumu, huzurunu ve refahını bozan sosyal tehlikelerin verdiği zararlardan korur. Bu görevi bir “insan hakkı” ve esas itibarıyla da “devlet görevi” olarak, yapmak zorundadır.
SGK’aya ek olarak özel sigorta şirketleri de sağlık sigortaları yaparlar. Bu tür sağlık sigortalar farklı işlemler için kullanılır. Örneğin Tamamlayıcı sigorta, Özel sağlık sigortası ve seyahat sigortası.
Genel Sağlık sigortası Şartları Nelerdir?
- Sağlık hizmetine başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısı olmalıdır.
- Bağımsız çalışanlar yani Bağ-Kur’lular, başvurduğu tarihte 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borcu bulunmamlıdır. Tecil ve taksitlendirmeleri devam edenprimler bu şarttan hariçdir.
- Bazı genel sağlık sigortalıların, sağlık hizmeti başvurusunda, prim ve prime ilişkin her türlü borcu bulunmamalıdır. Örneğin 60/1-b (İsteğe Bağlı Sigortalılar), 60/1-d (Yabancı Uyruklu Genel Sağlık Sigortalısı), 60/7f (Yabancı Uyruklu Öğrenciler), 4/1-c (İsteğe Bağlı İştirakçiler), 2925 SK Sigortalıları.
- Genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamından çıkıp veya bir kapsamdan diğer kapsama geçiş yapanlara 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısı gerekmiyor. Bu kişiler işe girdikleri andan itibaren sağlık hizmetinden faydalanabilirler.
- Bazı durumlard sağlık sigortası şartları aranmaz. Örneğin 18 yaşını doldurmamış olan kişiler veya tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişiler. Trafik kazası halleri, acil haller, iş kazası ile meslek hastalığı halleri. Son olarak bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklarda.
- 4/a (SSK), 4/b (Bağkur) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında zorunlu sigortalı olan kişiler, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa 10 güne ilave olarak 90 gün, toplamda 100 gün daha bakmakla yükümlü oldukları kişiler ile birlikte sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar.
- Anne/babasının bakmakla yükümlüsü Öğrenciler anne/baba öldükten sonra, mezun oldukları tarihten itibaren 2 yıl daha aynı kapsamda sağlık sigortasını kullanabilirler. Aynı durum hak sahibi olarak yetim aylığı alan çocuklar için de geçerlidir. Buhakkı kullanmak için liseden mezun olanlar 20 yaşını, yüksek öğrenimden mezun olanlar 25 yaşını geçmemelidir.
18 yaş altı sigorta olur mu?
Evet, 18 yaş altında da sigortalı olabilirsiniz. 18 yaş altındaki bir kişi için, 18 yaş üstündeki biri için yapılan sigorta işlemleri ile aynıdır. Yani normal bir çalışan için yaptığınız tüm sigorta işlemlerini, 18 yaş altı bir kişi için de yapmalısınız. Ancak 18 yaşın altındaki çalışmalar, kişilerin SGK kapsamındaki sigortalılıkları hesaplanırken prim ödeme gün sayısına eklenir.
18 yaş altı sigorta emeklilikte hem yaş hem de prim gününde avantaj sağlar. Ama Sigorta başlangıcınız 18 yaşa girildiği gün başlayacak. 18 yaş altı çocukları haftada en fazla 35 saat çalıştırabilirsiniz. İş Kanunu kapsamında 18 yaşından önce sigortalı olmak hem yaş hem de prim günü açısından avantaj sağlıyor. Bu da erken emekli olmanıza imkân sağlar.
Ev hanımları isteğe bağlı sigorta primi ne kadar 2023
2023 yılında ev hanımları isteğe bağlı sigorta primi en düşük 3.202,56 TL olacaktır. Bu tutarın üzerindeki primler ise brüt asgari ücretin 7,5 katıdır. İsteğe bağlı sigorta primleri ödeyerek, emeklilik, ölüm sigortası gibi haklardan yararlanbilirsinize.